top of page

נכים בריאים- האומנם?

אלינור ראובן

מחאת הנכים עלתה לאחרונה לסדר היום בישראל ומסרבת לרדת. הכותרות מציגות את הקצבה הנמוכה שניתנת להם, על יחס הממשלה ועל דרכי המחאה. כולם עסוקים רק בכסף ומתעלמים מתחום שפורץ דרך בשנים האחרונות- ענף ספורט הנכים. הנכים הללו חיים את החיים, עושים את מה שהם אוהבים ועל הדרך גם נרפאים.

פעילות גופנית תורמת רבות לכולם, אבל יותר מכל היא תורמת לבעלי נכויות עם מגבלות המשפיעות על תפקודם היום יומי בכל תחומי החיים. השתתפות בספורט תורמת לשיפור בריאותם הנפשית והפיזית של הנכים. ישנן תרומות פיזיות-גופניות רבות כגון: פיתוח שרירים, התנסות תנועתית שמסייעת להורדת מתח השרירים, שיפור תגובות שווי המשקל, סבולת לב-ריאה, שיפור ביציבות של הראש והצוואר ועוד. ההתנסות בפעילות פיזית מעמידה אותם בפני אתגרים קוגניטיביים, פיזיים, נפשיים וחברתיים ותורמת למסוגלות הנפשית. בנוסף, היא מסייעת לנכים להתגבר על חוסר האונים שהם נתקלים בו בעשיית פעולה פשוטה, כמו לעלות במדרגות וביכולתה לעודד את הנפגעים, למנוע את התדרדרותם הנפשית והפיזית ולשלב אותם מחדש בחברה. כמובן שהספורט גם עוזר לשיפור המוטיבציה והעצמאות של הנכה וכך הוא לאט לאט לומד לחיות ללא עזרה.

לצערי, בישראל יש מספר רב של נכים, הרבה מהם נכי צה"ל. יש כאלה שפונים לספורט, אך רובם אינם מתעסקים בכך או אפילו לא חושבים להתחיל לעשות ספורט.

אז נכון, ההתחלה היא לא פשוטה אבל ספורט זה דבר שבריא לכל אחד, כל רופא ימליץ לעשות פעילות גופנית, גם בשביל הגוף וגם בשביל הנשמה. הספורט עוזר להתמודדות עם הטיפולים, ואף לשיפורם ולהחלמה מהירה ויעילה יותר.

הספורט עוזר לעצמאות. מוכח שספורטאים נכים מסתדרים בעצמם הרבה יותר בקלות מאשר נכים שלא עושים ספורט. על ידי ספורט, הנכים יכולים להיות יותר חופשיים ולנוע ממקום למקום במהירות, דבר שעוזר הרבה בחיי היום-יום.

יתרון נוסף לכך, הוא היכולת של ספורטאים נכים להגיע לתחרויות בינלאומיות ולייצג את מדינת ישראל (דבר שיש לו ערך בפני עצמו). לכן, יש לנכים הזדמנות לעסוק במשהו משמעותי בשבילם ובשביל המקום שממנו הם מגיעים.

חרף כל זאת, נכים רבים אינם מתעסקים בספורט באופן קבוע בטענה שאין להם את היכולת להוציא כסף על ספורט ולסיים את החודש... הם צריכים "לבזבז" את כל כספם על תרופות וטיפולים ולא יכולים לקנות את המכשירים המתאימים לספורט נכים. לדעתי, הכסף הוא בעיה מהותית שיש לפתור אותה מול הגורמים הרלוונטיים, אך כיום בשביל לעשות פעילות גופנית לאו דווקא צריך לשלם. ישנם פארקים ציבוריים חינמיים עם מתקני ספורט לנכים ויש גופים שונים שעוזרים לנכים שרוצים לעשות ספורט, כמו ארגון נכי צה"ל, עמותת איל"ן ועמותת אתגרים.

ישנם אנשים שהנכות לא מלווה אותם מלידה ובשלב מאוחר יותר בחיים נגרם להם נזק (כתוצאה ממחלה או מפציעה) והפכו להיות מוגדרים כ"בעלי מוגבלות פיזית". לרוב האנשים הללו יש דימוי גוף נמוך בהרבה ממה שהיה להם לפני כן, משום שדימוי גוף מתבסס על ההופעה הפיזית, ואצלם היא איננה מושלמת ויכולה להיחשב כ"כישלון". לעומת זאת, מחקרים קובעים כי לספורטאים נכים, דימוי הגוף גבוה באופן משמעותי, ולכן יש המלצה לעשות ספורט ולשפר את הדימוי הגופני וכך גם את הבריאות ואת המצב הנפשי של הנכים.


בעיני, הפתרון האידיאלי בשביל נכים לעשות ספורט הוא קודם כל להתייעץ עם רופא, לספר לו על הרצון להתחיל לעשות פעילות גופנית. בנוסף, כדאי למצוא תחום ספורט שהנכה מתחבר אליו, כך תהיה לו מוטיבציה גבוהה יותר להתחיל ולעסוק בו. אפשר גם להתחיל עם פעילות גופנית קלילה- פעם בשבוע עד כמה שאפשר ועם הזמן להגביר את הקצב. יתרה מזאת, אפשר לגשת לעמותות ולארגונים שיכולים לעזור וללוות את הנכה לכל אורך התהליך.



"נפש בריאה בגוף בריא" זו אינה קלישאה... כשאתם רוצים להיות מאושרים בנפשכם, הגוף צריך להיות בריא ולזה אפשר להגיע באמצעות הספורט. הפעילות הגופנית משחררת ותורמת בשלל תחומים בחיים. אפשר ללכת לכיוון התחרותי ואפשר גם לנסות את זה בתחום החווייתי עם המשפחה והחברים. כל המוטיבציה שלכם תעלה והנכות כבר לא תהווה מכשול. נסו זאת, תראו את התוצאות החיוביות של הספורט ואני בטוחה שלא תוכלו להפסיק.

אז קדימה, עופו על זה!

bottom of page