
תלמידים לקויי למידה
רקל חטאב
לפי חוק זכויות תלמידים עם לקות למידה במוסדות על תיכוניים, התשס"ח-2008, לקות למידה היא קושי ברכישת מיומנויות למידה בסיסיות והשימוש בהן. הסיבה ללקות הלמידה היא סיבה נוירולוגית הנובעת מתפקוד שונה של המוח בעת עיבוד המידע המתקבל. לרוב, ילדים עם לקויות למידה הם בעלי פוטנציאל שכלי ממוצע ומעלה ואולם הלקות עלולה לגרום לתפקוד נמוך בכל מקצועות הלימוד.
יותר מארבעים אחוז מתלמידי מדינת ישראל מוגדרים כלקוי למידה במידה כזו אחרת. משרד החינוך נותן לכל תלמיד לקוי למידה עזרה להתמודד עם הקושי בלימודים בבית הספר באמצעות הקלות כמו: הקראת שאלון, הארכת זמן, בחינה בעל פה וכו'.
משרד החינוך משתדל לעזור לילדים עם לקויי למידה, אבל מערים קשיים ולא מאפשר הקלות או התאמות בקלות לכל מי שרוצה. התלמידים שכן מצליחים לקבל אותם מדווחים על הקלה משמעותית ועזרה גדולה בהתמודדות הלימודית עם הבחינות.
אני דוגמא לתלמידה עם ליקוי למידה, דיסלקציה וקיבלתי חלק מההקלות (אולי בגלל שאני עולה חדשה). אבל לא קיבלתי את ההתאמה לבחינה בע"פ שזה היה יכול לעזור לי הכי הרבה מכל שאר ההתאמות. נתקלתי בקושי רב במהלך בחינות הבגרות ואני חושבת שזה היה יכול לשנות את התמונה.
מנגד גורמים במשרד החינוך טוענים שהרבה מהתלמידים שמקבלים את ההקלות קיבלו זאת על סמך אבחונים פרטיים שההורים מימנו להם ולכן זה אינו אמין. ההורים משלמים סכומים גבוהים למקומות פרטיים שנותנים התאמות בכל מקרה. כך שנוצר מצב שבו מי שאין לו כסף לא יכול לקבל התאמות וכן, ההקלות ניתנות בלי צורך ממשי.
אם המצב הוא כך, אז חשוב שיבדקו טוב את המכונים שנותנים אבחונים, ויגבירו את הפיקוח עליהם. צריך שיתנו שיוויון בין כל האזרחים שיכול לשעות אבחון בגלל שקשה לחלק מהאוכלוסייה לשלם עליהם.
אני מבקשת ממשרד החינוך שינסו לשפר את המצב, ואם אפשר גם להסדיר את עניין המכונים הפרטיים שנותנים סתם הקלות ולראות איך תלמידים לא נופלים בין הכסאות ובין האבחונים.