top of page

סקירה ספרותית- מאבק וזכויות הנכים

מישל בלכר

:מבוא

עבודתי עוסקת באי מימוש זכויות הנכים, הסיבה מדוע הם מפגינים ואיך מגיב הציבור לדבר ובעקבות מה. אסקור בהתחלה כיצד התקשורת מציגה את דמות הנכה, איזה מידע היא מחסירה, והסיבה העיקרית ל-מדוע הנכים מפגינים? מה הגורם האמיתי לפעולות הבלתי חוקיות, וכתגובה לפעילותם, אציין את תגובת הציבור ואילו חוקים נפגעים בעקבות כך. עסקתי בנושא זה מכיוון שנושא זה קרוב לליבי והרגשתי שהציבור אינו מודע מספיק לחוסר האונים של הנכים המפגינים.

:התקשורת במדינת ישראל

במדינת ישראל קיימות הפגנות ומחמאות רבות המארגנים אותם קבוצות הנכים. לפי טענותיהם, זכויותיהם אינם מתממשים כראוי ואף אינם מספיקים בשביל לחיות אורח חיים נורמטיבי כאדם בעל צרכים מיוחדים. בנוסף לכך, נמצא כי רבים במדינה אינם מודעים לבעיותיהם של הנכים וישנן עדויות רבות של אנשים נכים שספגו הפליה על רקע נכותם.

בתקשורת הישראלית ישנה בעיה חמורה כלפי בעיית הנכים. קיימת תלונה לתקשורת במדינה המציגה את הנכה כאדם שאינו מסוגל להשתלב ולעבוד כמו שצריך בחברה ע"י הדגשת מוגבליותיו ונכותו לעומת הצגת זכויותיו ויכולתיו וכיצד לנסות להעלים את תופעת ההפליה נגדם.  "התקשורת מציגה אנשים עם מוגבלות בצורות סטריאוטיפיות שונות, כחלשים, חסרי אונים וחסרי כוח, כקורבנות, כגאונים וגיבורים, כמושא לרחמים, להומור ולעג, ולעיתים קרובות גם כמסוכנים".

https://law.acri.org.il//he/wp-content/uploads/2001/07/hadara.pdf


מה שהתקשורת החסירה בנתינת מידע לציבור הן

הזכויות אותן הנכים זכאים לקבל אך בפועל אינם מקבלים.

קצבאות הנכים:

בישראל, קצבאות הנכים בין האחוזים של כ75 עד 100 מקבלים 3,312 ₪ כמעודכן לשנת 2019, יש שאמרו שהקצבה תעלה לכ3700. אך ככל שאחוז הנכות יורד, איתו גם האחוז הכספי וכך גם היכולת לקנות כיסא גלגלים שנוח לשרותם מה שגורם לחייהם להיות בצורה קשה יותר ואומללה יותר.

https://www.btl.gov.il/benefits/Disability/Pages/%D7%A9%D7%99%D7%A2%D7%95%D7%A8%D7%99%20%D7%94%D7%A7%D7%A6%D7%91%D7%94.aspx  

פעולות הנכים:

כאשר הבינו הנכים שעליהם להראות בעצמם את הקושי אותו הם עוברים, הם נאלצו לוותר על רעיון תמיכת התקשורת במאבקם והחלו לפעול למען זכויותיהם במגוון פעולות שונות ובולטות על מנת לקבל את תשומת הלב הנצרכת.

על מנת ליישם זאת, ניסו המפגינים להגיע לסמכויות שלטוניות גבוהות:

"על הנכים היה לעלות על בית ראש הממשלה, על משרדו, על משרדי האוצר, הבריאות והרווחה, להיתלות ולהיקשר באזיקים לגדרות המוסדות הללו, ובכך לשתק ולפגוע ביכולתם להמשיך ולהתנהל כתמול-שלשום, תוך התעלמות מוחלטת, מבישה ומביכה, ממטרות המאבק, ממהלכיו וממוביליו."

חשבו הנכים שבזכות כך תראה המשלה את מאבקם ואת הקושי שלהם החיי היומיום שלהם מה שלעשה הגרם ההיפך. הנכים לא הצליחו להשיג את רצונם ואף בזבזו את "האנרגיה" שלהם על מעשים אשר גרמו יותר נזק מאשר תוצאה למען מטרה טובה.

עיצוב דעת הקהל:

אחרי ניסיון להגיע לסמכויות שלטון גבוהות, נאלצו הנכים לנקוט בגישה אחרת אשר לא רק מעודדת את רעיונם אך על הדרך גם פוגעת בזכויות האזרחים האחרים מחוסר אונים וברירה:

"על מבצעים פתטיים של חסימת כבישים אלימה ומיוזעת. הנכים סחטו כל טיפה אפשרית של סובלנות וסבלנות מהציבור, וכעת כבר מאוחר מדי. הם ייאלצו להסתפק במה שיתנו להם, וגם להיעלם מהמפה הציבורית לפחות למשך שלוש שנים, כי אף אחד כבר לא סובל אותם".

דעת הקהל בעקבות הפגנות אלו נפגמה ואף רבים מתלוננים על כך ששגרת היום שלהם נפגעת בעקבות "המוגבלים הללו".

"הם כבר לא רואים את המטרה מרוב הזעם שלובה בקרבם, על-ידי מנהיגים שלא מצליחים לצאת ממערבולת שכרון הכוח המנהיגותי אליה נסחפו". בעקבות כך שרשויות השלטון אינן הגיבו לראשונה במחאות החוקיות הראשוניות, נאלצו הנכים מרוב תסכול וכעס לפעול בצורות שכבר לא חוקיות ופוגעות בציבור.

http://www.haeton.co.il/nechim-2/

חוקים העוסקים בשיוויון הנכים ופגיעתם:

זעמו של הציבור נובע מספר פעמים רבות מהסיבה הפשוטה שכאשר שומעים שהתקשורת מציגה את מחאתם הבלתי חוקית של הנכים בלי סיבה מדוע כך הם פועלים, דעתם נקבעת עפ"י כך בצורה כעסנית ופוגענית מה שלמעשה גם אינו מעשה חוקי במדינה וזוהי אשמה חלקית בתקשורת עצמה.

"במרס 2005 אושר בכנסת פרק הנגישות לחוק שוויון לאנשים עם מוגבלות (תיקון מס' 2) לפיו אסורה אפליית אדם עם נכות ואסורה פגיעה בזכותו לנגישות למקום ציבורי ולשירות ציבורי. בחוק נקבעו כלים לאכיפתו באמצעות פקחים, שיוסמכו להוציא צווים נגד מקומות שאינם נגישים, ולהגיש תביעות או תובענות ייצוגיות נגד מקומות אלה".

https://www.btl.gov.il/SiteCollectionDocuments/btl/Publications/SocialSecurity/69/article2.pdf  

חוק נוסף הוא חוק שיוויון לאנשים עם מוגבלות התשס"ה 2005- האומר שלכל המקומות המיועדים לשימוש הציבור הרחב ישנה חובה לסלק כל מכשולים פיזיים ויכולת נגישות מסוימת אפשרית לאנשי הנכות, מה שלצערנו אינו מתרחש במספר מסעדות שונות או בתי ספר שונים. מצב זה עלול לגרום לנכים להרגיש מנותקים מהחברה האמורה לקבל אותם ולהציג אותם כשווים, מה שרוב הציבור האינו נכה, אינו יוכל להבין.

http://www.negishut.com/55500/%D7%97%D7%95%D7%A7%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%AA%D7%A7%D7%A0%D7%95%D7%AA




סיכום:

בסקירה הנ"ל מצאתי כיצד התקשורת מעצבת את דמותו של הנכה וכיצד היא משפיעה על עיצוב דעת הקהל. בסקירה הוצגו זכויות הנכים וכיצד הם אינם מספיקים או מתממשים בפועל. בעקבות כך, הנכים נשארים בחוסר אונים ובאורך חיים שאינו מתאים לאדם בעל צרכים מיוחדים. במקום לקבל תמיכה מלאה ועזרה מן הציבור והממשלה, הנכים סופגים ביקורת קשה על אופן פעילותם ואף הפליה. בעקבות חוסר מענה של הממשלה לצרכם של הנכים וקידום זכויותיהם, גם זכויות האזרחים הבלתי מוגבלים וגם זכויות הנכים נפגעות.

bottom of page